Thuiswerken: werkt dat wel?

Afbeelding
Image
Reijn Professionals
Tekst

In een satirische sketch van Van Kooten en De Bie in 1986 werd al gesproken over thuiswerken. En organisaties die daar niet in mee zouden gaan missen ‘lelijk de boot’. Inmiddels zijn we 35 jaar verder en is thuiswerken nog steeds niet de norm. Belangrijkste reden is misschien wel de twijfel of mensen thuis productief genoeg zijn. Is deze twijfel wel terecht?

In 2015 voerde Stanford University een onderzoek uit naar de productiviteit van medewerkers bij de grootste reisaanbieder van China (Bloom, Liang, Robert & Ying, 2015). Hierbij werden 249 medewerkers van de afdeling telefonie verdeeld in twee groepen. De ene helft van de medewerkers moest verplicht negen maanden thuis werken. De andere helft werkte op kantoor. De uitkomst? De thuiswerkers handelde maar liefst 13 procent meer telefoontjes af dan de medewerkers op kantoor. Waar komt dat door?

De hectiek van de kantoortuin

De grootste factor van invloed op de productiviteit was concentratie. Thuis is geen kantoortuin met medewerkers die heen en weer lopen, aan het telefoneren zijn met klanten of het weekend net iets te uitgebreid bespreken. Alhoewel je vanuit huis nog steeds in contact staat met collega’s, is het makkelijker om deze contactmomenten te reguleren. Daarnaast benutten medewerkers thuis meer werkuren doordat de lunch of een bezoekje aan het koffiezetapparaat minder tijd in beslag neemt.

Ondanks dat veel onderzoeken aantonen dat het thuiswerken een positief effect heeft op de productiviteit (Lipman, 2016 en Canonico, 2016), zien we ook een keerzijde. De aard van de werkzaamheden bepalen namelijk in grote mate het succes (Stienstra, 2020). Zo ervaarde organisatie Yahoo dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit op individueel niveau, maar ten koste ging van de productiviteit op teamniveau. Problemen bij communicatie en samenwerking heeft Yahoo doen besluiten om het thuiswerken terug te draaien. Deze ervaring is goed te rijmen aan de eerder besproken resultaten bij de Chinese reisaanbieder. Het werk van de medewerkers op de afdeling telefonie heeft een individueel karakter, hetgeen de positieve resultaten kan verklaren. Ook organisatie IBM (International Business Machines) sluit zich aan bij de overwegingen van Yahoo. IBM heeft thuiswerken voor eigen medewerkers jarenlang gepromoot, maar wijst er nu op dat collaboratie en innovatie beter worden gestimuleerd in een gedeelde fysieke omgeving. (Dewitte, 2017).

Blended werken

Kunnen we nu concluderen dat thuiswerken (g)een goed idee is? Een rondgang in mijn netwerk bevestigde mijn vermoeden: zo veel mensen, zo veel wensen. Er zitten een hoop voordelen aan thuiswerken, maar het is niet zonder uitdagingen. Wellicht plukken we in de toekomst de vruchten van beiden: thuiswerken bij individuele taken en naar kantoor wanneer overleg en samenwerking nodig is. Wat de perfecte balans hierin is? Dat verschilt per persoon en is afhankelijk van onder andere karakter, thuissituatie en functie. Het coronatijdperk heeft in ieder geval gezorgd voor een heel andere kijk op het thuiswerken. En heel eerlijk; de koffie op kantoor mag dan wel minder smaken, het praatje bij het koffiezetapparaat heeft ook zo zijn waarde.