Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwbrief.

Terug

Ben jij als zzp’er duurzaam inzetbaar?

Herken jij dat je als zzp’er zelf aan zet bent om je eigen werk met plezier uit te voeren? Dat is niet altijd even makkelijk, omdat je in de praktijk vele ballen hoog te houden hebt. Je bent namelijk eigen baas over jouw werkgeluk, gezondheid en productiviteit in je werk. Het zzp’erschap wordt gekenmerkt door het gebrek aan ondersteuning van leidinggevenden en in sommige gevallen ook het gebrek aan collega’s. Zelfstandig ondernemerschap gaat daarom, in vergelijking met loondienst, vaak meer gepaard met financiële onzekerheid, risico’s en eigen verantwoordelijkheid. Kortom, het kan voor zzp’ers een uitdaging zijn continue te investeren in duurzame inzetbaarheid. Oftewel ‘being happy, healthy & productive’. En wat betekent dat voor jou?

Mogelijk ervaar je dat in sommige periodes de balans ver te zoeken is. Zo ben je het ene moment heel productief, maar lever je in op je gezondheid, aandacht voor jezelf of voor je gezin. Het andere moment heb je juist veel ruimte en rust, maar struggle je met je productiviteit en focus voor de komende periode. Je hier bewust van zijn en weten wat je kunt doen om weer grip te krijgen op jouw ondernemerschap is belangrijk. In deze blog stellen we jou drie reflectievragen om je te helpen groeien in jouw duurzame inzetbaarheid.

What makes you happy?

Vraag jij je weleens af: wat is nu écht belangrijk voor mij? Zelfstandig ondernemerschap wordt ook weleens beschreven als een levensstijl. Veel zzp’ers die wij de afgelopen jaren hebben gesproken, zeiden letterlijk: ‘ik ben mijn bedrijf’. Om happy te blijven is het belangrijk dat jij je bedrijf continu afstemt op hetgeen jij op dat moment belangrijk vindt. Het is dus niet statisch. Stel jezelf regelmatig de vraag: wat zijn belangrijke waarden voor mij in het leven? Gaat het jou bijvoorbeeld om zekerheid, vrijheid of verbinding met anderen? Stem daar dan jouw business op af. Zo hoeft jouw zelfstandig ondernemerschap zich niet te associëren met hard werken. Juist in ondernemerschap heb je de vrijheid om de werkzaamheden af te stemmen op jouw passie. Daarvoor is het de kunst ervoor te zorgen dat jouw happiness prioriteit is en blijft.

If you do what you enjoy doing you’ll never have to work hard.

- Ghandi

Waar je deze uitdaging vooral tegen kunt komen, is bij het zoeken naar vervolgklussen. Stel je eens voor dat je tot over je oren in jouw huidige klus zit en je totaal niet bezig bent geweest met het zoeken naar een passende vervolgklus. Het sluimert misschien wel in je achterhoofd, maar je hebt er vrijwel geen bewuste aandacht aan besteed. Op het moment dat de huidige klus afloopt, voel je wellicht de financiële onzekerheid op de loer liggen. Je oerinstinct zal waarschijnlijk de eerste beste klus die voorbijkomt willen aangrijpen om dit gevoel van financiële onzekerheid te compenseren. Maar past de klus wel bij wat jij belangrijk vindt? Antwoord geven op de vraag ‘what makes you happy?’ en daar proactief naar handelen is dan relevanter dan ooit.

How to stay healthy?

In hoeverre levert het wel of niet hebben van een (vervolg)klus je stress op? Als zzp’er heb je geen leidinggevende die met je meedenkt. Je draagt de verantwoordelijkheid voor het uitstippelen van een toekomstplan helemaal zelf. Misschien herken je wel dat deze verantwoordelijkheid gepaard kan gaan met mentale en fysieke ongemakken. Het zelfstandig ondernemerschap kan soms best wat druk leggen op je gezondheid. Hoe ga je daarmee om?

Investeren in je netwerk is én blijft een belangrijke manier om lekker in je vel te zitten. Onafhankelijk van hoe ervaren je bent, is het waardevol om in gesprek te blijven met andere ondernemers. Welke uitdagingen kwamen zij tegen? Zo kom je er snel achter wat wél en niet werkt. Ga vooral op zoek naar ondernemers die in hetzelfde vaarwater zitten. Zij hebben mogelijk de bodem al geraakt, maar weten ook hoe te surfen op de hoogste golven. Wanneer je als startende zzp’er connecties hebt gemaakt, blijf dan vooral investeren in deze warme contacten. Hebben concullega’s geen tijd voor een bepaalde klus? Grote kans dat ze die aan jou willen doorspelen. Dan hoeven zij geen ‘nee’ te verkopen aan hun klant en wordt tegelijkertijd jullie onderlinge band versterkt. Maar ook als je al heel wat meters op de teller hebt, is het waardevol je bewust te zijn van hoe je van betekenis kunt zijn voor anderen. Een fijne win-win situatie. Gebruik de vrijheid van het ondernemerschap en investeer tijd om mensen te ontmoeten.

How to become and stay productive?

Vertaal jij jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling naar je uurtarief? Voor zzp’er is het belangrijk continu te investeren in hun expertise, maar ook hier zit een knelpunt. De uren die zzp’ers reserveren voor opleidingen zijn niet declarabele uren. Op korte termijn ben je tijdens deze uren niet productief voor je business. Echter, op langere termijn pluk je hier wel de vruchten van. Je zult dus een keuze moeten maken op welk moment en op welke manier je investeert in jezelf. Een slimme manier is om te kiezen voor een opdracht die ruimte biedt voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Die manier is slim, omdat je op korte termijn productief bent en tegelijkertijd kunt bouwen aan een (toekomstig) hoger uurtarief.

Jouw uurtarief is waarschijnlijk sowieso wel iets wat je bezighoudt. Dat is niet gek, want in Nederland heerst een taboe op het uitspreken van je salaris of uurtarief. Zeker als startend ondernemer kun je twijfelen: ‘Willen ze dit tarief wel betalen?’ of ‘Eigenlijk is mijn expertise meer waard, toch?’ Concullega’s vragen naar hun tarieven is een minder populaire aanpak. Je zult waarschijnlijk toch echt zélf je tarief moeten bepalen. Voordat je dit kunt doen, wil je eerst jezelf te overtuigen: wat ben ik waard? Pas als jij in jezelf gelooft, zullen anderen ook in jou geloven. Zet jouw expertise en unieke eigenschappen in de schijnwerpers tegen de juiste prijs, dan heb je de succesformule te pakken! Kortom, toon jouw toevoegde waarde en durf hier geld voor te vragen. Investeren in professionele en persoonlijke ontwikkeling = meer in jezelf geloven = hoger/passend uurtarief durven vragen.

Know your worth, and then add tax.

– Gary Vee

Over de auteurs

Sanne Netten en dr. Sjanne Marie van den Groenendaal hebben elkaar ontmoet toen ze samen onderwijs verzorgden voor Tilburg University en hebben nu hun expertise gebundeld. Ze hebben vanuit de wetenschap en de praktijk een nieuwsgierigheid ontwikkeld naar hoe zzp’ers duurzaam ondernemen. Oftewel: hoe zorgen zzp’ers ervoor dat ze gezond, gelukkig en productief zijn in hun ondernemerschap? De combinatie van inzichten uit het recent afgeronde promotieonderzoek naar de loopbaanontwikkeling van zzp’ers van Sjanne Marie en de expertise van Sanne op het gebied van de positieve psychologie vormt de basis van hun samenwerking. Met veel plezier en enthousiasme inspireren zij zzp’ers om meer van binnenuit te ondernemen: doen waar je écht goed in bent en energie van krijgt!

Ben jij op zoek naar een opdracht waar je hart sneller van gaat kloppen?

Verbind je met ons Haert-netwerk en ontvang als eerste een melding bij mooie nieuwe opdrachten.

Verbind met ons Haert-netwerk